Thursday, 5 June 2014

M E L A Y U S E K A R A N G

Assalamualaikum 

  Aku akui , aku sendiri orang melayu . Tapi , kadang-kadang aku sendiri tak boleh nak terima apa yang orang melayu sendiri buat . Aku agak terkilan . Mana tak nya , cuba kalian pandang di sekeliling kalian , kalian lihat masyarakat sekitar kalian , kalau kalian tak pernah sedar , kalian buta hati . Apa yang terjadi ini realiti , bukan fantasi . 

     Dicanangnya demokrasi , tapi ? Hati besi . Dibilangnyaa perpaduan , tetapi kau sendiri tak akukan . Ini sikap segelintir masyarakat kita , aku tak mahu bilang parti yang mana . Sebab aku masih muda dan belum cukup umur untuk berkata . tapi aku juga punya hak bersura bukan ? sana sini rasuah merata . mengapa tak dibendung ? ini baru coklat cadburry yang dibilang punya DNA babi bukan main lagi digembar-gemburkan . Rasuah yang berlaku keliling kita ? dipandang sepi dan dianggap biasa . Siapa mereka yang sering bermain rasuah ? masyarakat melayu juga . Tolonglah hentikan rasuah , apa yang kau dapat ? Kegembiraan ? Kemewahan ? Kesenangan ? Di akhirat sana yang bisa kau dapat hanyalah kesengsaraan . 

    Disuruh kita memperkukuh bahasa yang dipakai seluruh negara . Bahasa inggeris . Sini aku bilang , kenapa tak diperkukuh sahaja bahasa Arab ? Itu kan bahasa Al-Quran . Apa kalian mahu suatu hari nanti ada yang cuba menjatuhkan umat Islam dengan menukar isi Al-Quran dan memputarbelitkan maknanya , dan kalian hanya membaca tanpa tahu bahawa maksudnya sudah berbeza ? Mahu disandar sama para Hafiz dan Hafizah yang tak seramai mana itu supaya semak apa yang sudah berbeza ? Tak terlarat mereka jika banyak Al-Quran yang telak ditukar makna . 

   Media sosial sebagai penghubung sesama kita . Dikatanya dapat membantu dalam menyebarkan dakwah sesama manusia . Ada yang bercakap benar tapi kebanyakannya dusta . Memang ramai yang menulis status2 tentang agama , tapi kita sedar tak siapa mereka ? Kadan-kadang ada je yang menaip status begitu ketika dia sedang duduk di hadapan televisyen , makan keropok tengok cerita power rangers , lepas itu diagungkan makhluk tersebut dibilang seorang yang pakar tentang agama . Ini minda Melayu , bila ada je yang update status tentang agama , terus dicop orang itu alim ulama . Walhal ada je yang cuba berbuat begitu kerana mahu menunjuk-nunjuk , menimbulkan riak atau mahu meraih perhatian . Tapi ada sahaja yang berbuat demikian atas dasar keperimanusiaan untuk membimbing kita ke jalan yang benar . Ha , itu tidak salah . Yang salah bila yang berbuat demekian tapi tak pernah diaplikasikan dalam dirinya .

    Sudahlah aku sudah penat untuk menaip tentang luahan hati aku yang mungkin tak akan dibaca oleh anda sebab kita dah terleka dengan dunia . Ya , aku akui aku taklah se-alaim mana , punya ilmu setinggi KLCC untuk berbicara , tapi ini pandangan aku terhadap masyarakat kita . Aku sudah bincangkan dengan masyarakat segelintir aku tentang ini , tapi ada yang memekakkan telinga tapi ada yang memberi respon positif juga . semoga kalian hatinya terbuka , matanya terbuka juga . Faham apa yang aku cuba sampaikan walaupun aku masih muda dan kau akan bilang "alah , aku makan garam dulu sebelum kau" , ahh usia tak dikira dalam soal ini . Ini adalah fikiran aku yang mungkin kau akan kata "belum matang lagi ni" tapi bagi aku , ini otak aku . Otak kita berbeza .

    Salam penuh makna . Jangan kau mencaci menghina aku , aku terima apa yang kalian kata , tapi dalam medium yang benar bukan dengan celaan tak berasas . Assalamualaikum

Saturday, 1 February 2014

Bestfriend Forever Ever And Ever .

Assalammualaikum ,

   hai :) ayat lama tak update macam dah selalu dengar kan ? so tkyah cakap lagilah . tau tau je lah budak asrama pegang laptop time balik rumah je . so , sila faham okay ? :)

      Tajuk tu bukan bermakna aku nak tunjukkan to the whole world siapa bestfriend aku or profil bestfriend aku or anything else . and bukan jugak nak menunjuk yang akulah manusia paling bertuah kerana memiliki bestfriend yang paling supportive dan lain-lain . aku just nak cakap yang kalau korang ada bestfriend tu jagalah baik-baik . jangan jadi mcm aku ni yang langsung takde bestfriend walaupun aku dah berusia 17 tahun .

    and aku pun taktau kenapa aku belum jumpa dengan bestfriend forever ever and ever sepanjang aku hidup di muka bumi Allah yang cantik lagi indah ini . mungkin aku akan jumpa dengan dia masa dekat u nanti , or masa dah kerja atau aku memang takkan ade bestfriend langsung aku tak tau . aku takde jawapan untuk semua tu sebab aku terima segala Qada' dan QadarNya .


    bagi akulah , bestfriend ni ibarat handfone kau yang akan selalu ada dalam poket kau , celah bantal kau waktu tidur , dalam handbag kau , dalam locker kau kalau dibawak ke asrama atau kat mana-mana jelah . asalkan handphone tu berkepit dengan kau . macam tu lah aku tafsirkan bestfriend . maksudnya dia selalu ada dengan kita tak kira sama ada kita susah , senang atau sebaliknya . tapi , kebanyakan orang yang aku jumpa sekarang , diorang kata diorang ada bestfriend tapi bila aku tengok bestfriend diorang tu hmm , tak dapat nak dikata . teman ponteng kelas , teman buat benda jahat , teman langgar peraturan sekolah , haishh , macam-macam lah . yang tu dikatakan bestfriend ? sepatutnya bestfriend kita akan halang kita daripada buat benda yang jahat . bukannya lagi mendorong kita buat segala benda yang tak berfaedah tu .

   tapi ada juga bestfriend yang betul-betul baik sampai kawan baik dia tu pijak kepala dia . al-maklumlah bila dah terlampau baik , harimau apa lagi , naiklah belang dia . habis dia pergunakan bestfriend dia tu untuk kepentingan dia sendiri . tak patut tak patut . janganlah , kalau dia terlampau baik dengan kita , hargailah dia seadanya . bukannya kita mempergunakan kebaikan dia untuk benda yang tak elok .

    aku pun tak taulah macam mana rasanya ada kawan baik . sebab aku memang tak ada kawan baik sampai sekarang . aku pun tak tau lah . mungkin aku tak cukup baik dengan orang agaknya , atau memang aku ni tak layak untuk ada bestfriend ? entahlah . aku tak peduli . sebab kalau aku takde bestfriend pun , aku still boleh belajar , boleh teruskan hidup . tak gitu ?

      bagi aku kawan yang aku ada sekarang dah cukup untuk aku . aku tak perlukan lebih . diorang dah cukup untuk jadi kawan aku sampai bila-bila . biarlah aku takde bestfriend pun janganlah aku hilang kawan-kawan aku yang cukup baik dengan aku selama ni .

   

me with athirah 


shahira mahirah 


me with Farah Nasuha a.k.a FK


Nur Nadia 


me with Nadia and Kamilia 

Safawati , me , Amirah , Athirah , Ayu , Nik Nurjihan Nisrina 

 okay that's all for now . See you next  time . :) Assalammualaikum .