Wednesday, 27 November 2013

Puisi dan aku .

( Ini Jodoh , Bodoh ) 

Kau memang lucu.

Kau pasti- manusia yang bertahun-tahun kau kasih ini akan jadi milik kau?

Kau pasti- manusia yang berbulan-bulan kau tunang ini akan jadi milik kau?

Kau pasti- manusia yang berminggu-minggu kau nikahi ini akan jadi milik kau?

Jangan jenaka.

Kau ikat dia- kau fikir dia apa?
Anjing?
Objek?

Kau ikat dia- kau fikir kau siapa?
Ibu bapa?
Tuhan?

Kau ikat dia- kau sedar kau dan dia siapa?
Dua-dua asalnya satu, tanah.

Entah-entah itu- manusia yang kau benci itu
Yang akan kau kasih

Entah-entah itu-kawan karib kau itu
Yang akan kau tunang

Entah-entah itu- lelaki yang beristeri (atau janda, jika kau lelaki) itu
Yang akan kau nikah

Ini jodoh, bodoh
Bukan alat kawalan jauh

Kau boleh mengusul sejuta rancangan
Senaraikannya berjela-jela hingga jadi tebal, sebal, bebal
Tapi yang meluluskan struktur pelan, Dia

Kau boleh cemburu membabi buta
Dan tanam cip mikro dalam kepala otaknya
Tapi kemudian aku tanya, kepala otak siapa yang rosak sebenarnya?

Yang digarikan itu tangan
Yang dicincinkan itu jari

Bukan nyawa
Buka hati


             Ini salah sebuah puisi yang terkandung dalam buku Langit Vanilla karya Wani Ardy , maybe ada setengah daripada korang yang dah baca buku ni . Memang best buku ni . Tak menyesal kau baca . Lepas kau baca buku ni , kau akan sedar yang semua dalam buku ni , ada kaitan dalam hidup kau . Samalah macam puisi atas tu ' , Ini Jodoh Bodoh ' . tepat dengan diri aku . seriously ! Entah lah , tapi memang kebanyakan puisi dia , memang ada kena mengena dgn hidup aku . Kalau nak tau , baca sendirilah ye :) And ya , aku memang pencinta puisi dan seumpama dengannya . cita-cita aku , nak ada satu buku yang aku tulis sendiri . karya aku . biar orang tau apa yang aku lalui kat dunia ni . Itu impian aku . Moga-moga tercapailah , Amin :D ehh , fyi , aku pun ada jugaklah membuat puisi ni . entahlah , kalau ada masa lapang or tiba-tiba banyak idea , aku akan menulis . tak kisahlah pasal apa sekalipun . And , ya sepanjang aku tingkatan empat ni , dah lebih setengah buku aku buat puisi . Entahlah , ini hidup aku mungkin . Nak cakap keluarga aku tergolong dari kalangan karyawan , memang tak . jauh sekali . aku je yang tiba-tiba masuk pulak dalam bidang penulisan ni . Maybe , ini lah keistimewaan yang Allah beri pada aku . Ya , aku akan gunakan keistimewaan ini kejalan kebaikan , doakan aku berjaya kawan-kawan . Amin :)) ya , sebelum tu , bawah ni ada sebuah puisi yang aku baru buat . Enjoy :)) 




- IMAMKU -

Aku pelengkap rusuk kirimu , 
Walaupun kau tak pernah tahu ,

Aku sentiasa di belakangmu , 
Kerna kau suamiku ,
Kau imamku ,
Dan aku makmummu .

Doamu , doaku kita amin bersama , 
Semoga jodoh kekal selamanya , 
Hingga syurga :))


                                                                       - pinku - 


p/s : memang aku gunakan ' pinku ' sebagai mata penaku :) 

Friday, 15 November 2013

I'm Ready

Assalamualaikumm ,

       Akhirnya , sesi persekolahan bagi tahun 2013 dah berakhir . Ya Allah , rasa sekejap je aku jadi budak form 4 . Rindunya dekat diorang . 6 minggu cuti ni tak taulah jumpa diorang ke takk . Diorang semua dduk jauh-jauh. mcm mana nak jumpa . hmm , tahun dpean nak SPM ? Are uolls ready ? I'm not ready yet , haha . This post nak cerita pasal apa yang terjadi kat sekolah masa last day haritu .


     First , semua pelajar packing barang-barang diorangg sebab semua dah tak sabar nak balik . lagipunn kitorang kena kosongkan loker sebelum pukul 12 sebab nani ada  org nak check . hmm , malam tu semua ajet-ajet sedih je padahal happy tu sebab nak balik cuti . haha . malam tu , kitorang takde prep , so enjoyy lah jawabnya . yalah malam last kat sekolah , apa lagi , parti smpai pagi lah jawabnyaa kan ? haha , aku dengan athirah habis solat je apa lai , siap-siap perhi kiosk nak menghabiskan duit . dengan baju dormnya aku pergi kiosk . dahh tekak teringin nak susu jagung , apa lagi borong ahh . tapi aku ada rasa menyesal sikit sebab kiosk tu dah lama jual air susu jagung , tapi aku baru nak beli sebab baru rasa kenikmatannya . tiraw pulak dengan air blue coaral je which is air yang aku tk minat , :) malam tu lepak dekat taman sekolah . tup..tupp perut lapar pulak sbb tadi tk turun DM . pergi dekat santa pulakk , nak beli maggie goreng , tapi takde . so , kuey tiaw punn jadilahh . habis mkn , balik dorm . then , mula kemas barangg .


     Habis je kemas barang , duduk borak dgn diorang sbb dah last day kan ? kak emy dtg dorm kitorang lepak sampai pukul 3 pagi katanya . kak emy kata nk habiskan masa dgn kitorang sbb nanti dah tk jumpa dahh , baikkknya kak emy . missyouu :* Kak emy ada bagi buku kat my dormmates , sbb dah tk guna . kak emy anak bongsu katanya . hmm , aku pun amiklah buku perdagangan sbb kak emy sama dgn aku , kelas perdagangan 2 . adalah jugak buah tangan dari kak emy . haha .


    Pagi esoknya , kitorang siap-siap nak pergi sekolah . mula-mula baca yasin dulu , then , kelas-kelas yang cikgu syafiqah and ummul ajar ada sedikit jamuan dekat kantin . alahaii , cikgu sejarah praktikal aku dah takde tahun depann , rindunya kat cikgu syafiqah sebab akhirnya aku dapat A untuk sejarah walaupun A- . Terima kasih cikgu sebab dah ajar saya sejarah selama 6 bulan ni . sayanggg cikgu .

   ehh , lupa nak ckp , sebelum pergi kantin , aku jumpa dgn farah dulu . nak bagi something dekat dia untuk orang , harap dia dpt jumpa dgn orang tu . Alhamdulilla , farah jumpa jugak atas bantuan akan-rakannya . Alhamdulillah jugakk apa yang aku nak buat selamat ni aku da buat . Akhirnya , aku luahkan jugak semuanya . terpulanglah dekat dia nak terima atau tak . I'm ready to hear your answer .

   Lepastu , semua boleh masuk asrama nak kemas barang . dalam pukul 12 tuu . ayah pun sampai then kemas barang yg banyak sangat tuhh sampai tetringgal baju batch aku kt dorm . nasib baik jihan bawak balik baju tuu . semoga baju tu aman dalam jagaan jihan .  lepas dah habis kemas barang pergilan dorm 4 ucap selamat tinggal , semoga jumpa lagi lepas ni . haha :) meleleh air mata aku sbb diorang dah bnyk tolong aku tahun ni . then , sebelum balik dorm one tk dilupakan . nangis aku ucap selamat tinggal kat diorang jugakk . i'm gonna miss you dorm one . we are all one . #onetastic forever .

   balik je , hmm , dalam kereta tidur dari sekolah smpai rumahh . dekat rumah online sekejap then tertidur dari pukul 4 sampai 9 . nampak sangat aku keletihan dan kecapekann . lama jugakk aku tidur . malam tu online balik nak tengok ada apa-apa tak yg dia balas , but non of it. Nvm , aku akan sabar selagi termampu . thanks to all my friends sebab dahh support aku selama ni . thanks jugak sbb ada time aku gembira and time aku sedihh . korang je yang faham aku kann ? haha . terima kasih sebab korang dah sabar dgn perangai aku yang gila-gila ni , suka memekak tak kira kat dorm ke , kat kelas ke , kat mana-mana jelahh . suka bergossip , suka makan , thanks untuk semuanyaa . aku sayang koranngg . Dorm one , aspuri , 4 perdagangan 2 , STTJ :) I'll miss you badly .

    p/s : for him , thanks for everything . i hope that you will never mad at me because what i do is I want you to know what i feel about you . thanks coz being a good friend to me , sorry for everything coz i always lie to you , being another person ( awam 1 ) , try to trick you by message you using my friend's number , pretend as a girl from civil one and all kind of things that is hurting you . I'll always consider you as my friend :)