Monday, 25 March 2013

My life begin in ... Teknik Tuanku Jaafar

Assalamualaikum ..


      Tangan harini tetiba gatal nak menaip kann . Hurmm , baca tajuk tu sikit . Kuat lagi . Takk dengar , kuat lagi . Okay fine , dah dengar . 21/3/2013 haritu genap 2 bulan aku sekolah kat sekolah yang baru . Memang banyak pengalaman baru yang aku dapat . dan ada sebahagian daripada yang menyeronokkan tapi still ada sebahagian yang kurang menyeronokkan , means yang aku tak suka . Ala , semua org mesti ade benda yang die tk suka kan ? kalau tk ada , means die tk normal .

   Berbalik pada tajuk yang aku nak sampaikan hari ni . my life begin in ... Teknik Tuanku Jaafar . Sebenarnya . kehidupan sebagai seorang pelajar asrama bnyk mengajar aku erti hidup berdikari tanpa mengharapkan pertolongan ibu bapa . tk macam kat rumah , kalau dekat rumah memang aku pemalas tahap paling tinggi . bayangkan , kalau nak basuh kain dekat rumah pon aku malas . tapi dekat asrama boleh dikatakan seminggu aku akan basuh kain 2 kali . kalau malas aku guna laundry je . tinggal suap duit rm 2 terus baju siap dibasuh . tinggal nak kena jemur je . kawan aku yang lain pakai tngn tapi disebabkan aku membawa penyakit "MALAS" aku ke asrama , aku basuh guna laundry je lah .

   Tapi yang bestnye duduk asrama , time cuti . Kita boleh buat ape-2 je . Tak de prep , takde riadah . Hari Sabtu dgn Ahad mmg hari yg paling aku suka bila duduk dekat asrama . Bayangkan , hari sabtu haritu bila bangun tidu , bersihkan diri kejap , masuk dorm aku dgn kawan aku yang lain main "BURGER" . macam budak-2 kan ? lepastu main A,B,C la . macam-2 lah . memang best . Tak main pon , mesti kiteorg tidur dalam dorm . memang bestlah time cuti . lagi satu yang best time cuti bila ada antara kiteorg yang outing dgn parents , time tu lah kiteorg ortder ape je dkt dieorg . McD , KFC semua boleh . lepastu pakat ramai-2 makan dalam dorm , tak payah susah-2 pergi DM makan malam . hehe :D



    Bila hari Ahad lagi best , ramai-2 gotong royong bersihkan Aspuri . Tak pun bersihkan dorm masing-2 . Time tu memang akan ada suara-2 bertempik suruh buat itu buat ini . Then , kiteorg pon buatlah kerja secara berkumpulan . semua adil . semua ada tugas masing-2 . Habis gotong-royong je semua terus tidur . padahal mandi pon belum ~! hehe . ala , biaselah . budak asrama memang cam gini . malas nak mandi . kerja sekolah pun malas nak buat . buat time prep malam je . lepastu esoknya bangun punyalah liat . kalau aku , aku selalu bangun pukul 5.30 pagi . dlm pukul 5.45 tu aku dah siap mandi , kemas tilam semua , aku pun tidur balik . bila azan je , bangun then terus pergi surau . Tulah rutin harian aku , kalau tak tidur pun aku buat homework yang tk siap .


  macam tu lah rutin harian aku sepanjang duduk kat asrama . petang-2 time riadah , paling malas pon duduk dkt Wakaf tngok org berlatih basketball or netball . paling rajin pon pergi jogging keliling sekolah . kalau aku duduk kat rumah , confirm petang-2 aku tidur . So , sedikit sebanyak aku rasa life aku berubah semenjak aku duduk asrama .


    That's all for now , thank you . Enjoy yourself :')
















2 comments:

  1. waaa...haruslah seronok! nak dok asrama, tp tkde rezeki...huhuhuhu XD

    ReplyDelete
  2. baguz untuk org-org yang pemalas macam intan,aku dan eda serta myra...tapi pemalas aku mengatasi segala-galanya...nak apply asrama pon aku mals,,bayangkan kalau aku duduk asarama....haha :D

    ReplyDelete