Thursday, 27 December 2012

Hangout Dan Dikejar Orang Gila

Assalamualaikum , :)


   Semalam , aku ngan idah hangout kat Tampin . Kalau nak tau tampin kat mana , seacrh kat google map ! . Actually , plan nak pergi ber-5 . Then , sorang-sorang tk dpt pergi tinggal kami berdua sahaja . Aku ngan Norraidah . Tk pelah , aku tau korang tak dapat keluar sebab da nak sekolah kan ? Aku paham . Lagipun aku nak pergi sana semata-mata nak beli barang sekolah . Cerita dia bermula macam ni ....


       Pepagi subuh lagi aku dah bangun semata-mata nak bersiap pergi sana . Biasalah , nanti aku bangun lambat gerenti tk cukup masa nak bersiap coz aku kalau pakai tudung memang berjam-jam lamanya . sampaikan korang nak tidur dulu sementara aku pakai tudung pon dah lena dibuai mimpi yang indah . Lepas da siap , dalam pukul 7 cam gitu , ikut mak aku pergi kerja . Mak aku kerja kedai makan je sebagai tukang buat air . Aku pun dduk lah kat kedai tu sementara tunggu pukul 8 nak kerumah ida .

   
        Lepas dah sarapan semua , ida mesej tanya dah siap belum , lepastu tk sampai beberapa minit , aku dah sampai kat depan rumah dia . Tunggu die sarapan kejap , baru kiteorg gerak dekat depan kedai tunggu bas datang . Nak tunggu tu lagi satu hal . Lama sangat nak tunggu sampaikan kalau korg duduk rumah , dah boleh tengok 2,3 program tv dah . Bak kata pepatah mak aku :-

          'bas ni time tunggu lambat dtg , time kita tk tnggu cepat je die dtg'

     
           Bagus kan pepatah mak aku ni ? memang betul dan boleh dipercayai pun .Dah penat tunggu , bas pon sampai . Lepas bayar tambang then naik , jumpa pulak kawan kiteorg . Die nak pergi KL . ade hal katanya . sorang-2 pulak tu dari Jalor pergi KL . Nasib baik kau lelaki , kalau kau perempuan , mesti kau dah kena culik masuk dalam kereta jual kat siam , jadi orang gaji . Naik bas tu , tk tentu arah kau jadinya . Sebab bas tu pakai aircond . aku ni tk sesuai sangat dgn air cond . Silap haribulan , boleh muntah aku duduk dalam air cond . Pening kepala aku duduk dalam bas tu selama 1 jam .

 
       Bile dah sampai Tampin , tempat pertama yang kiteorg pergi/cari ialah tandas . Dah jumpa , masuk kena bayar pulak . Tandas awam kan untuk kegunaan orang awam , perlu ke kita bayar ? -,- . Nak tk nak , kena lah bayar jugak sbb aku kena cari cermin betulkan tudung aku . Biaselah org perempuan , serbi serbi tk kena kalau pakai tudung . Dah siap buang ape yang patut , kiteorg gerak pergi kat kedai cenderahati . Pergi situ pun sebab nak beli hadiah orang . tapi hadiah tu dah jadi hak milik aku . terus aku pakai bile balik rumah . dah lah salah beli , apu pun tk boleh . aku mintak cekak , die bagi ape benda tah . Menyesal beli . rm3.90 pulak tu harga dia . Lepas dah beli apa yang patut , terus pergi shopping pulak .


     Bile dah sampai shopping , naik tangga pergi tingkat atas punyelah penat . Mengah perut jadinya .  Ida ajak naik lift , tpi aku kalau naik lift memang keluar nak termuntah . pening gile . sapelah cipta lift ni , aku rasa nak hempuk je = =' . Dah sampai tingkat yang aku nak , pergi cari barang yang nak dibeli . Benda yg nak beli tu sikit je , pen dengan pensel dengan pencil case . sebab barang sekolah satu pon belum beli lagi . Dah beli sume tu , jalan-2 kat tingkat bawah tengok baju yg cantik-2 . dah penat jenjalan , keluar dari shopping terus carik kedai makan . perut dah lapar .

   
    Pusing kanan , pusing kiri carik kedai makan . Nak makan nasi ayam gemas , tapi kedai tu sunyi je , takde pelanggan , tk jadi nak mkn . Lepastu trus pergi restoran Melati , terus masuk ambil order . Lepas dah sudah  makan dengan bayar , terus cari tempat duduk sebab dah penat berjalan . Dah rehat sekejap , pergi kedai gambar pulak sbb nak cuci gambar . Dah siap cuci gambar , sempat pulak pergi kedai kek , nak beli roti sikit tuk bawak balik . lepastu kite orang plan nak pergi basten *aku tk tau ejaan aku betul ke tk* sbb nak tengok bas kiteorg pukul brape sampai . sebelum pergi tu , singgah jap dekat cool blog sbb ida teringin nak minum air tu kan . aku pun tk tau ape yg sdp dgn cool blog tu .


     Dah sudah beli air , pergilah tengok bas . Bas belum sampai lagi . bile tanya , dieorg kata bas dtg pukul 4 . punyelah lama lagi . lagi 2 jam kena tunggu . Dah tanye tu jln-2 kejap pergi kedai mizi sport nak cari kasut yg abg aku ckap . tapi tk de . terus lintas jalan , pergi kedai baju yang murah . And masa nilah kejadian kiteorg kena kejar dengan orang gila . KIteorg lintas jalan nak masuk butik purple . Sebelum aku masuk , dengar ade orang buat pewittt cam gitu , lepastu aku pandang lah . Bile aku pandang , org tu pandang aku balik , aku buat tk lyn terus masuk kedai tu . Tngh tngok baju , die dtg kedai tu . aku dah gabra . Ape langkah aku lepas tu ? Cehh , ayat macam mintak penampar kan ? ade aku kesah ?


      Bile die dtang , aku ajak ida pergi lorong lain dlm kedai baju tu , orang gile tu ikut jugak . Aku pergi sini , die ikut , aku pergi sana die ikut , aku pergi situ pun dia ikut . Aku dah takut terus aku jalan kedepan , aku nampak die masuk kedai yg aku masuk tu . Lagi aku tkut , tapi entah kenapa , die terus keluar . Aku dah lega sikit . Aku ajak ida blah dari situ ikut jalan belakang . Kiteorg cepat-2 lari dari situ . Tk tentu arah jadinya . Bila dah lari rasa tempat tu selamat , ida telefon ayah die cakap yang kiteorang balik naik bas sampai dpn MRSM Gemencheh , suruh ayah dia amik kat situ . Ayah die pun kata ok .lpas dah ckap tu kiteorg tengok org gila tu datang bulak kat busten yang kiteorg duduk tu . Aku pun ajak ida lari dari situ . Teruus pergi kedai kueh udang , terus beli kueh udang untuk bawak balik . Lepas tu dgn perasaan takut , aku pergi jugak . dah sampai busten , lalu lorong org jual-2 lepastu terus naik bas ke gemas . Dalam bas tu pun aku still takut , takut org gile tu cari kiteorg . Bile bas dah jalan barulah lega ! kiteorg balik dgn selamat nya .


                                                 ******TAMAT******

Tragis tk cerita aku ? Kalau tk , ade aku kesah ? So , sampai sini je entri aku kali ni . Assalamualaikum , dan babaii :) Love u all :D


 
   

No comments:

Post a Comment