Thursday, 27 December 2012

Hangout Dan Dikejar Orang Gila

Assalamualaikum , :)


   Semalam , aku ngan idah hangout kat Tampin . Kalau nak tau tampin kat mana , seacrh kat google map ! . Actually , plan nak pergi ber-5 . Then , sorang-sorang tk dpt pergi tinggal kami berdua sahaja . Aku ngan Norraidah . Tk pelah , aku tau korang tak dapat keluar sebab da nak sekolah kan ? Aku paham . Lagipun aku nak pergi sana semata-mata nak beli barang sekolah . Cerita dia bermula macam ni ....


       Pepagi subuh lagi aku dah bangun semata-mata nak bersiap pergi sana . Biasalah , nanti aku bangun lambat gerenti tk cukup masa nak bersiap coz aku kalau pakai tudung memang berjam-jam lamanya . sampaikan korang nak tidur dulu sementara aku pakai tudung pon dah lena dibuai mimpi yang indah . Lepas da siap , dalam pukul 7 cam gitu , ikut mak aku pergi kerja . Mak aku kerja kedai makan je sebagai tukang buat air . Aku pun dduk lah kat kedai tu sementara tunggu pukul 8 nak kerumah ida .

   
        Lepas dah sarapan semua , ida mesej tanya dah siap belum , lepastu tk sampai beberapa minit , aku dah sampai kat depan rumah dia . Tunggu die sarapan kejap , baru kiteorg gerak dekat depan kedai tunggu bas datang . Nak tunggu tu lagi satu hal . Lama sangat nak tunggu sampaikan kalau korg duduk rumah , dah boleh tengok 2,3 program tv dah . Bak kata pepatah mak aku :-

          'bas ni time tunggu lambat dtg , time kita tk tnggu cepat je die dtg'

     
           Bagus kan pepatah mak aku ni ? memang betul dan boleh dipercayai pun .Dah penat tunggu , bas pon sampai . Lepas bayar tambang then naik , jumpa pulak kawan kiteorg . Die nak pergi KL . ade hal katanya . sorang-2 pulak tu dari Jalor pergi KL . Nasib baik kau lelaki , kalau kau perempuan , mesti kau dah kena culik masuk dalam kereta jual kat siam , jadi orang gaji . Naik bas tu , tk tentu arah kau jadinya . Sebab bas tu pakai aircond . aku ni tk sesuai sangat dgn air cond . Silap haribulan , boleh muntah aku duduk dalam air cond . Pening kepala aku duduk dalam bas tu selama 1 jam .

 
       Bile dah sampai Tampin , tempat pertama yang kiteorg pergi/cari ialah tandas . Dah jumpa , masuk kena bayar pulak . Tandas awam kan untuk kegunaan orang awam , perlu ke kita bayar ? -,- . Nak tk nak , kena lah bayar jugak sbb aku kena cari cermin betulkan tudung aku . Biaselah org perempuan , serbi serbi tk kena kalau pakai tudung . Dah siap buang ape yang patut , kiteorg gerak pergi kat kedai cenderahati . Pergi situ pun sebab nak beli hadiah orang . tapi hadiah tu dah jadi hak milik aku . terus aku pakai bile balik rumah . dah lah salah beli , apu pun tk boleh . aku mintak cekak , die bagi ape benda tah . Menyesal beli . rm3.90 pulak tu harga dia . Lepas dah beli apa yang patut , terus pergi shopping pulak .


     Bile dah sampai shopping , naik tangga pergi tingkat atas punyelah penat . Mengah perut jadinya .  Ida ajak naik lift , tpi aku kalau naik lift memang keluar nak termuntah . pening gile . sapelah cipta lift ni , aku rasa nak hempuk je = =' . Dah sampai tingkat yang aku nak , pergi cari barang yang nak dibeli . Benda yg nak beli tu sikit je , pen dengan pensel dengan pencil case . sebab barang sekolah satu pon belum beli lagi . Dah beli sume tu , jalan-2 kat tingkat bawah tengok baju yg cantik-2 . dah penat jenjalan , keluar dari shopping terus carik kedai makan . perut dah lapar .

   
    Pusing kanan , pusing kiri carik kedai makan . Nak makan nasi ayam gemas , tapi kedai tu sunyi je , takde pelanggan , tk jadi nak mkn . Lepastu trus pergi restoran Melati , terus masuk ambil order . Lepas dah sudah  makan dengan bayar , terus cari tempat duduk sebab dah penat berjalan . Dah rehat sekejap , pergi kedai gambar pulak sbb nak cuci gambar . Dah siap cuci gambar , sempat pulak pergi kedai kek , nak beli roti sikit tuk bawak balik . lepastu kite orang plan nak pergi basten *aku tk tau ejaan aku betul ke tk* sbb nak tengok bas kiteorg pukul brape sampai . sebelum pergi tu , singgah jap dekat cool blog sbb ida teringin nak minum air tu kan . aku pun tk tau ape yg sdp dgn cool blog tu .


     Dah sudah beli air , pergilah tengok bas . Bas belum sampai lagi . bile tanya , dieorg kata bas dtg pukul 4 . punyelah lama lagi . lagi 2 jam kena tunggu . Dah tanye tu jln-2 kejap pergi kedai mizi sport nak cari kasut yg abg aku ckap . tapi tk de . terus lintas jalan , pergi kedai baju yang murah . And masa nilah kejadian kiteorg kena kejar dengan orang gila . KIteorg lintas jalan nak masuk butik purple . Sebelum aku masuk , dengar ade orang buat pewittt cam gitu , lepastu aku pandang lah . Bile aku pandang , org tu pandang aku balik , aku buat tk lyn terus masuk kedai tu . Tngh tngok baju , die dtg kedai tu . aku dah gabra . Ape langkah aku lepas tu ? Cehh , ayat macam mintak penampar kan ? ade aku kesah ?


      Bile die dtang , aku ajak ida pergi lorong lain dlm kedai baju tu , orang gile tu ikut jugak . Aku pergi sini , die ikut , aku pergi sana die ikut , aku pergi situ pun dia ikut . Aku dah takut terus aku jalan kedepan , aku nampak die masuk kedai yg aku masuk tu . Lagi aku tkut , tapi entah kenapa , die terus keluar . Aku dah lega sikit . Aku ajak ida blah dari situ ikut jalan belakang . Kiteorg cepat-2 lari dari situ . Tk tentu arah jadinya . Bila dah lari rasa tempat tu selamat , ida telefon ayah die cakap yang kiteorang balik naik bas sampai dpn MRSM Gemencheh , suruh ayah dia amik kat situ . Ayah die pun kata ok .lpas dah ckap tu kiteorg tengok org gila tu datang bulak kat busten yang kiteorg duduk tu . Aku pun ajak ida lari dari situ . Teruus pergi kedai kueh udang , terus beli kueh udang untuk bawak balik . Lepas tu dgn perasaan takut , aku pergi jugak . dah sampai busten , lalu lorong org jual-2 lepastu terus naik bas ke gemas . Dalam bas tu pun aku still takut , takut org gile tu cari kiteorg . Bile bas dah jalan barulah lega ! kiteorg balik dgn selamat nya .


                                                 ******TAMAT******

Tragis tk cerita aku ? Kalau tk , ade aku kesah ? So , sampai sini je entri aku kali ni . Assalamualaikum , dan babaii :) Love u all :D


 
   

Wednesday, 26 December 2012

Sekolah Ingin Bermula :)

Assalamualaikum :)

        Entry kali ni nak cerita pasal sekolah . Tak lama lagi sekolah dah nak bukak kan ? Msti korg tau . Sape yg tk tau pergi hantuk kepala kat dinding dgn cepat , senang hilang semua memori terus . Orang lain dok sibuk pergi sakan , mydin , tesco , jusco semata-mata nak cari baju sekolah yang murah kan ? Tapi aku dok sibuk cari sekolah lagi sbb nak pindah sekolah . kay , memang aku mengada-ngada nak pindah sekolah . Suka hati aku lah kan ? Aku yg nak belajar bukan korang . Sekarang aku dlm usaha nak masuk sekolah teknik dkt seremban . Sekolah ape ? Tk nak bagi tau . Nanti korang semua berlumba-lumba mohon sekolah sana semata-mata nak cari aku . haha . perasan kejap .



         Tujuan aku pindah sekolah semata-mata nak duduk asrama . Tapi tu tujuan ketiga . Tujuan pertama sbb aku nak subjek yang sesuai dengan kepandaian aku . Tujuan kedua sebab aku nak dapat duit belanja lebih . hehe . Sebb aku asyik dok jealous dgn abang aku yang dapat duit lebih hanya sebab dia duduk asrama . duduk jauh dari famili . kau punya pasal lah duduk jauh kan , ape aku kesah ? Tujuan keempat sebab aku nak hidup berdikari . anak yang baikkan aku ? :') Tujuan kelima sbb aku nak pergi outing jaoh-jaoh . hehe . pintar tak aku ? jangan jawab ! Sebenarnya banyak tujuan aku nak sekolah situ . 1001 sebab ada tapi kalau aku taip kat blog ni pon , sampai 10 page pon , takk selesai-2 lagi . So , smpat tujuan kelima jelah aku ceritakan .


     Tapi kan , rasa macam sekejap je aku dah nak naik upper form . ingat lagi dulu masa aku baru nak masuk tahun satu , punya lah liat nak bangun . siap lepas mandi boleh sambung tidur lagi . Lepas tu , masa nak naik form one bukan main excited lagi . semuanya sbb nak pakai baju putih , kain biru . konon dah jadi budak besar pakai baju sekolah menengah . form two tukar baju balik . -,- . Aku terpilih jadi pengawas sekolah . kena beli baju hijau . tu tk pe lagi tapi bile naik form three pulak , kena tukar baju lagi . bukan sbb aku kena turun pangkat jadi pengawas pustakawan or jadi budak biasa balik or kena buang sekoalh . tapi sbb pengawas tukar warna baju . kena pakai baju warna kuning pulak . punyelah geram . tapi ikutkan aje kehendak cikgu tu . Asalkan dapat sijil jadi pengawas . Banyak markah kalau jadi pengawas tu :D


    Sekarang , dah nak naik form four pulak , rasa macam tak layak lagi nak naik form four sebab aku punya tinggi tak sesuai dengan usia aku . ade aku kesah pulak kan ? disini aku nak kasitau , last aku ukur ketinggian aku masa form three pon 146.5 . Ade ke patut ? rasa macam nak nangis je bile tengok ketinggian aku takat tu je . tapi sekarang , aku tak rasakan ketinggian tu penting , yang pnting hati kita sentiasa baik kan ? tapi aku harap ketinggian aku akan bertambah menjadi 150.0 pun cukuplah . yang penting berat aku maintain 50 kg-52 kg . Tak pernah lebih . kalau korang nak kata aku gemuk ke , pendek ke , teruskan sebab tu bukan hal aku . yang penting aku adalah aku . nak aku selitkan lagu aku adalah aku melda ahmad pulak ke ni ? search kat you tube sendiri . aku malas .

   Oklah , tangan pun dah letih nak menaip . mood pun tak ada disebabkan aku gadoh dgn adik aku tadi . Lepas tu tv yang jadi mangsa , rosak terus tv tu . Nasib baik lah aku ni mekanik yang handal *konon* , suis tv tu kena letak kayu baru hidup ! kalau tak , die tak nak hidup . mmg aku yg kena tempik nanti dgn mak bapak aku ni kalau tv ni tk dapat hidup . padahal tv yang dah uzur , dah 4 tahun guna tv ni kot . belilah tv hd ke , 50 inci ke . barulah best ! hehe :) Kbyee (:



   


Saturday, 17 November 2012

* Lawatan Ke Kuala Lumpur *

Assalamualaikum :) Harini tiba-2 tangan rajin untuk menaip sesuatu . Pagi tady puas meng-edit blog ni , akhirnya puas hati jugakk dengan header blog ni . Alhamdulillah , menjadi dengan menggunakan tips yang diberikan oleh blog   http://www.lyssasecret.com/  . Thanks sangat kak Lyssa (: Err , cuti ni takde banyak sangat cite yg best untuk di-Share bersama lah . Bosan sungguh :/ ! 

Disebabakan pada 5/11/2012 haritu ada pergi lawatan sambil belajar to KL , ada sedikit gambar untuk tatapan para pembaca blog belalanbgunggas.blogspot.com . Enjoy my pictures ! 

                                                     *Depan cermin pon bole kan ? ahha *

                                                    Spoil je budak sekolah lain tu :/

                                                                 
                                                   Sini pon boleh !#Saya yang paling kanan#


Bersama baju permaisuri :)


Di depan pintu masuk !

                                       
                                                                 Kami sudah keletihan !

Inilah kami ! Ber-4 ! We Are Friends !


Bermacam gaya ~


*Saya yang ter-Over*


Lihatlah dunia , kami berposing ~
               

#Yg pkai jam hijau tu cute kan ? Nak no die ? Bole je ! Hihi ~


Di Muzium Seni Islam
 For today , that's all . Thank You Allah ~


Friday, 11 May 2012

C I N T A vs N A F S U

Assalamualaikum ,
lama tak mengupdate blog kenn ?
Maaflha sbb sibuk dgn kerja kusus , midyear exam n bnyak lagi lha!
Hari ni nak cite pasal CINTA !


haha . pelik kan ?
tapy tulha yang golongan muda suka percaya !
AKU ? CINTA ? jgan tanye lha ~
bagy aku sume ni mngarut , xtentu arah
baik berKAWAN dry berCINTA kan ?
tpy kenapa ramai remaja skarang yang dah pandai berCOUPLE?
budak skolah rendah pon pandai kan ? 
sape ajar ? 
sape yang harus disalahkan ?
"JANGAN SALAHKAN BAPA MENGANDUNG"
patut nya umur sekarang ni kita patut pentingkan BELAJAR dari BERCINTA!
ape yang hebat sangat ntah pasal bercinta ?
Mase bercouple ber-syg syg bagai , 
tapi bile clash ? 
benci-membenci , hina-menghina
ape nie ? mane pergi akal fikiran korg ?
lepas tuu ade pulak kes remaja lari rumah sbb ikut p.we 
ape nie ? mane akal fikiran yang ALLAH dah bagy kat korang ?
mak bapak susah payah carik duit , ni balasan korang ?
belum cukup dengan tuu ade pulak kes buang bayi,
mak yang mengandung 9 bulan 10 hari tuu bertarung nyawa nak beranak kan korg
senang-senang je korang yg msih sekolah ni bersalin ,
aku pun pelik ! tapi ini sume benar kan?
inilah manusia zaman sekarang yg mementingkan keseronokan dri azab kat akhirat tuu !
aku hanya mmpu berdoa supaya ramai manusia tak terjerumus dlm kancah MAKSIAT nie ! 
kalaw ade yang terasa , aq mntak maaf tpy ni lah hakikat DUNIA sekarang !
sekian , wasalam~

Monday, 12 March 2012

S U P E R B H O L I D A Y !

Hey bloggers ,
Sekarang ni kan cuti seminggu , ade pegi mane2 tak ?
HEHE , Intan bru lpas balik dri holiday !
Dekat je , Melaka je kott ^^
Btw , hari ni nak citer psal holiday yang superb best !

Hari Jumaat , brtolak dri rumah pkul 3 and then smpai sane pkul 4:30 ,
lotihh duduk lame2 dlm kete , ape lagi tido je lha !
Bangun2 je dah nak smpai , trus buat muke happy ,
Carik chalet punyelah lame , psing sane , psing sini grr'
Samapai kat sebuah chalet yg trsegam indah iaitu D'Nelayan Chalet ,
perghh , cantikk nyew . Ayah suruh Intan tman mak Intan pgy tnyer
ad bilik kososng tak , and then pergilah .
Nak prgi chalet tu kene turun bukit dulu , tpy mase trun bukit yg x sberapa tinggi tu ,
angin die punye lah nyaman kalaw sape2 dpt rase , terbang tudung korg dengan angin tuu ,
Bila tnyer , akq counter tu ckap tnggal 2 bilik jerk ,
Fuhh , naseb baik ade bilik , stu bilik tok Family , satu lagy Standard ,
harga die ? Bole than mahal lha , tngok bawah nie !

Family   = RM130
Standard = RM 100

Mahalk pnye pasal prgi crik chalet lain ,
Smbil crik tuu , trnampak lak chalet yg bole than cntik lha jugak
then mcm bese , Intan ngan mak pergi tnyer ,
Alhamdulillah , murah je chalet tuu , RM70 semalam jerk ,
Kiteorg pon nginap semalam kat situ ,

pagi esoknya bersamaan hari sbtu ,
kiteowg pergi sarapan kat satu kedai nie , xsedap lha mkanan die , 
Abis mkan , prgi jln2 , ronda2 and then pergi kat ayah yg tngah tngok my sis mndy laut ,
tengok mcm seronok jer , prgilah join!
Mula2 buat Istana Pasir , and then nmpak mcm best mndy laut ,
apalagy , turs masuk laut , giler sejuk + masin !
Mandy punye mandi smbil buat aksi renang bercelaru tetibe my mom suruh naik ,
Intan pon pelik , pastu my mom tnjuk stu binatang tngah jln2 dlm air tu ,
trus Intan lari naik kat pasir tuu , tengok binatnag tuu tngah berenang ,
maybe tuu Obor2 kott , trus xmandy lagy !
Habis mandy laut , trus mandy kat bilik2 siap2 nak check out ,
tpy blum balik lagy !

Ptang tuu , lepas check out , pergi Bndar Hilir plak , cry hotel pun lme jugak ,
tnyer hotel tu , hotel nie , akhirnyew dpat stu hotel orang Islam punye ,
Harga die , RM110 semalam , berbaloi lha jgak sbb bilik die cntik ,

After solat and baring2 kejap , pergi crik mkanan plak ,
al-maklumlah , xmkan tengahari lagy , turun bawah nak crik kedai ,
jumpe sorg m.cik ni die baiik sngat ,
die tnyew nak pgy mane , ckap lah nak mkan kat kdai mamak dpn tuh ,
nasib baik die kate kedai tu mahal , klaw x abis duit my mom sbb my mom support duit mkan !
Pergilah stu kdai blakang hotel nie , cntek kdai die , antik sngat !
Lauk die bnyak giler , xtaw nak pilih mane stu !
And then , hati nie terpilih ayam goreng + sotong goreng tpung ,
boleh  lha than , murah jgak ,
Abis mkan jln2 sekitar Dataran Pahlawan sbb hotel dkat ngan DP
Giler sesak dlm tuh , lpas pnat jlan trus balik hotel !

Ptang tuu ,  Intan ajk mak Intan pegi kat Mahkota Parade sbb nak beli buku
dkt kedai Thai Kuang ,
Jalan2 smbil crik buku , my sis nak kek lha pulak , trpaksa lha pergi kat DP sbb kat situ ade kdai kek ,
Actually kat MP pon ade , tpy mahal ,
My sis punye selera Secret Recipe , haah amik kaw , kek sepotong RM5 ,
Baik aq mkn roti cnai + teh pon xsmpi RM5 , tpy sbb die dah melalak , my mom blilah jgak ,

Malam tuu , jln2 kat Pahlawan Walk pulak , smbil jln2 tu nampak stu kedai jual bju kemeja
cntik , polka dots ngan gamba kulit rhimau , gileer cntiik sngat !
Nak suruh my mom beli , tpy my sis nak blik cpad sbb die dah skit prut nak pergi bank ,
trpaksa lha balik ! Dlm prjalanan kaki blik hotel tuu , Intan ngis sbb xdpt bju tu !
Bju tuu cntil sngatt !
Mlam tuu merajok smpi tido bawah , yg lain best jer tido atas ,
xpe mrajuk ounye pasal duduk lha kat bwah ! 
Smpai pgy tido kat bawah tuh , air-cond die sjuk gile , dah lha tido kat lntai beralaskan toto nipis jer ,
bersabar je lha ,

Pagi tuu , bile bngun trus pergi srapan kat kdai mamak , order n.lemak ,
n.lemak die xsdap tpy lpr punye pasal , mkan lha jugak !
Dgn ikan bilis yg keras tuu , bile mkan pop , tercucuk kat gigi , skit gileerr ,
Grr' mamak nie nak goreng i.blis pon crilah yg kecik ni besaq gedabak !
Sakit die , hnya Allah sje yg taw , bngkak trus !
Lpas breakfast , trus naik hotel kemas brg nak check out ,
Pergi jer dry hotel tuu , pergi prking kat Pahlawan Walk ,
nak jln2 kat Banda Hilir , Intan ajak my mom pergi crik bju semlam tpy malang , kdai tu blom bkak lagy ,
dgn hati yg kecewa , pergilha jln2 dgn muke yg masam mencuka , muke seposen !
bile pnat jln , my dad ajk minum cendol , ikutkan je lha ,
Yg best nyew mase mkan cendol tuu , nmpak AMITA MASTERCHEF MALAYSIA ,
gilerr , die tgur Intan , die tnyer apa-khabar , Intan jawab lha baikk ,
My dad sibuk suruh amik gamba dgn die ,  then pergi kat die mntk amik gmbar , dpt lha jugak amik gmba dgn Amita sbagai kenag-kenangan kt Melaka ,
Lpas tuu smbung jln2 lagy smpi tersesat kat hotel Casa Del Rio ,
hotel tuu untuk org yg kaye2 jer ,
Smpat lha amiik gmbar sikit kat hotel tuu !
Lpas tuu turs pergi mkn kat dpn Pahlawan Walk , ile prut sudah kenyang apalagy balik lha ,
tpy sbelum balik tuu , pergi kedai yg jual baju tuu sbb nak tngok dah bukaq ke blom ,
Alhamdulillah , akhirnyew bukak jgak and d[t beli 2 bju kemeja yg diimpikan tuuu !
Dpat je bju tuu trus happy x terkata , dlm prjalanan blik , d'sebabkan trlalu happy ,
trtidur dlm kete , bngun jer dah smpi kat Mydin , rupenyew nak benti kat situ nak bli brang ,
lpas beli trus balik rumah !

Enjoy giler cuti kat Melaka tuu , mmang xdapt d'lupakan lha ,
Hrap2 dpt prgi lagy kat sane :)
Rndu lha kat sana , that's all for now , enjoy the picture that i take at there ! :D
Assalamualaikum !



My sis pergi mandy laut di petang hari ,


Peace yow from my lovely mom , iloveyoumom :*


Mom , sis and big bro , sweet family !


Dkat hotel kat Pengkalan Balak , sopan x ? HEHE -,-

 Pabila bosan melanda !


LALALALA~ Nothing to say :P



My lovely family loveyou muahhh !



One more , One , Two , Three CliCK !



With Amita Tan , Masterchef Malaysia at Banda Hilir ...


Bro and sis at Hotel Casa Del Rio ..



Hotel Mewah , xmmpu tidur kat sini , lalu pon jdylha !



Lastly , dpat beli gelang nie
#Intanthat'smyname#